Πιπερολάχανα Καβάλας

Πιπερολάχανα Καβάλας

Υλικά παρασκευής

Ξερά κρεμμύδια, φασόλια μέτρια, ελαιόλαδο, κραμπιά, λίγο άσπρο λάχανο, μάλαθρο πιπεριές σταμπόλια, λίγες πιπεριές καυτερές.

Υλικά για την άρμη ή σαλαμούρα:

Νερό, αλάτι, ξύδι.

Τρόπος παρασκευής λαχανικών

Πλένουμε τα κραμπιά και το λάχανο, τα και στη συνέχεια τα απλώνουμε σε σκιερό μέρος για 2-3 μέρες μέχρι να μαραθούν. Όταν είναι έτοιμα βάζουμε σε στρώσεις μέσα στο πιθάρι τα κραμπιά, τις πιπεριές και το μάλαθρο. Συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Ετοιμάζουμε τη σαλαμούρα. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το νερό και ρίχνουμε λίγο – λίγο το αλάτι για να διαλύεται. Όταν η άρμη ετοιμαστεί, τότε προσθέτουμε το ξύδι και στη συνέχεια την αδειάζουμε μέσα στο πιθάρι που έχουμε στρώσει τα άλλα υλικά και τα αφήνουμε για 7-8 μέρες.

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε τα φασόλια μόνο με το νερό. Σε άλλο. Βγάζουμε από το πιθάρι λαχανικά περίπου και αφού τα ξεπλένουμε λίγο τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας τα συνέχεια. Όταν μαραθούν αρκετά ρίχνουμε ζεματιστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν καλά. Όταν έχουν μαλακώσει καλά ρίχνουμε τα φασόλια με το ζουμί τους και τα αφήνουμε για μισή ώρα περίπου ακόμα να βράσουν κα ινά μείνουν στο τέλος με λίγο ζουμί.