Οι “Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές” κατακτούν τις Βρυξέλλες

Οι “Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές” κατακτούν τις Βρυξέλλες

Μια δυνατή ιδέα με σημαντική υποστήριξη αναλαμβάνει την ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού της Ελλάδας…

Στις Βρυξέλλες, στο κτίριο της Επιτροπής των Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί στις  23 Νοεμβρίου 2015 εκδήλωση στο πλαίσιο του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας, με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», που διοργανώνουν 21 αναπτυξιακές εταιρείες και 55 δήμοι από όλη τη χώρα. Το Σχέδιο, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος LEADER, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά την ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης και των γεύσεων, που δημιουργούνται με πιστοποιημένα, εκλεκτά προϊόντα από κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Βασικό εργαλείο υλοποίησης του Σχεδίου αποτελεί η σύσταση του δικτύου των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων. Στόχος του είναι η υλοποίηση δράσεων για την ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής μας παράδοσης με προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού. Το Δίκτυο θα αξιοποιήσει το υλικό και τα εργαλεία που θα δημιουργηθούν μέσω του Σχεδίου συνεργασίας, και θα έχει βιώσιμη προοπτική, ευρεία απήχηση και εθνικό χαρακτήρα. Το Δίκτυο, που υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, έχει απώτερο στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας του και μετά την ολοκλήρωση του Σχεδίου συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Αναπτυξιακή Τρικάλων σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα (συντονίστρια του Σχεδίου), θα πραγματοποιηθούν επαφές με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ανάδειξη και προώθηση των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων και των διατροφικών προϊόντων κάθε περιοχής σε αγροτικά Δίκτυα του εξωτερικού.

Επιπλέον, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση του Σχεδίου συνεργασίας και του Δι­κτύου, καθώς και προβολή των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων με πιστοποιημένα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς και άλλα φημισμένα από τις συνεργαζόμενες περιοχές.
  • Τελετή υπογραφής του καταστατικού της αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την επωνυμία «Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», από τους Εταίρους ΟΤΔ και τους συμμετέχοντες δήμους.
  • Δημιουργία γεύσεων και γαστρονομικών απολαύσεων, με βάση τα προϊόντα του Δικτύου, από έμπειρους και διεθνούς φήμης chef.
  • Προβολή του οπτικοακουστικού υλικού που αφορά την προβολή του έργου και των επιμέρους εκλεκτών τοπικών γεύσεων από τις περιοχές των εταίρων αλλά και τα αξιοθέατα, το φυσικό περιβάλλον και τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά των περιοχών.
  • Εκτενείς δράσεις δημοσιότητας και προβολής, που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν από ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Πρόε­δρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», κ. Γεώργιος Καρέτσος, και πάνω από 40 δήμαρχοι, ιδρυτικά μέλη του Δικτύου.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα και το φυλλάδιο της εκδήλωσης

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Φυλλάδιο Εκδήλωσης